Jak dobrać tylko niezbędne wyposażenie do kawiarni?

Własna kawiarenka to dla wielu osób pierwszy krok w gastronomicznej przygodzie. Nic w tym dziwnego – kto nie marzy o małym, przytulnym miejscu, w którym zawsze pachnie świeżą kawą, a wieczorny gwar unosi się wśród rozświetlonych nastrojowymi lampkami stolików. Zanim jednak możliwe będzie przejście się po własnej kawiarence, konieczne jest spełnienie kilku warunków. Jednym z nich jest uzupełnienie jej o najpotrzebniejsze sprzęty. Wyposażenie gastronomii, nawet jeśli miejsce będzie niewielkie, to nie lada wyzwanie finansowe. Z tego powodu na samym początku należy skupić się na najpotrzebniejszych sprzętach. W naszym poradniku podpowiadamy, jakie to. Sprawdź!

Co trzeba wiedzieć o prowadzeniu kawiarni?

Prowadzenie kawiarni to nie jest bułka z masłem. Łatwo sobie wyobrazić, jak przyjemny jest taki rodzaj biznesu, ale równie łatwo nie wziąć pod uwagę codziennych stresów związanych z prowadzeniem gastronomii. Problemy mogą wynikać z wielu przyczyn – od psujących się sprzętów i niedoszacowanych kosztów, przez problem ze skompletowaniem załogi aż po niestabilną sytuację gospodarczą, która może doprowadzić do niezawinionego po stronie właściciela zmniejszenia ruchu. Dodatkowo już na etapie planowania własnej kawiarni, koniecznie trzeba uwzględnić jej lokalizację. Z jednej strony dobrze jest ulokować miejsce tam, gdzie będzie można do niej łatwo dotrzeć, z drugiej otwarcie jej w pobliżu kilku innych może utrudnić pozyskanie klientów. Nie zapominajmy też o niezbędnym elemencie, jakim jest wyposażenie gastronomii. Wybór odpowiednich sprzętów pozwoli przygotować dla Klientów taką ofertę, która może okazać się konkurencyjna nawet w najbardziej zatłoczonym miejscu.

Najpotrzebniejsze wyposażenie gastronomii – nie zapomnij o niczym!

Skoro już wspomnieliśmy o zapachu unoszącej się kawy, nie możemy pominąć serca każdej kawiarni. Profesjonalny ekspres do kawy to kluczowe wyposażenie gastronomii, której oferta ma się opierać na serwowaniu kawy. W tym przypadku zdecydowanie odradzamy wybór dostępnych w sklepach ekspresów znanych marek. O ile świetnie sprawdzą się one w warunkach domowych, o tyle nie będą w stanie sprostać wyzwaniu, jakim będzie parzenie kilkudziesięciu kaw dziennie. W takim przypadku zdecydowanie korzystniej wypada baristyczna espresso machine. Parzy ona espresso, na bazie którego wyszkolony barista jest w stanie przyrządzić klasyczne kawy, taki jak café latte czy cappuccino.

Należy jednak pamiętać, że powyższa propozycja jest opcją stosunkowo drogą. Wśród tańszych, ale nadal profesjonalnych urządzeń pozwalających na parzenie kawy, znajdują się ekspresy przelewowe oraz akcesoria do parzenia kaw metodami alternatywnymi. Ich zakup będzie mniejszym obciążeniem, a same propozycje mogą okazać się konkurencyjne. Jednak do przyrządzania kaw bez użycia espresso machine niezbędna jest wiedza ekspercka. Bariści specjalizujący się w kawach alternatywnych są coraz łatwiej dostępni w większych miastach, chociaż sprawdzenie ich umiejętności także wymaga kompetencji.

Profesjonalna kawiarnia powinna również zadbać o bezpieczeństwo serwowania i przechowywania żywności. W tym celu do podstawowego wyposażenia gastronomii, poza urządzeniami do parzenia kawy, dołączyć należy także chłodziarki z możliwością kontroli temperatury oraz wyparzarkę.

Kiedy warto rozważyć kolejne inwestycje?

Nic nie stoi na przeszkodzie, bo wyposażenie gastronomii wzbogacić po czasie o kolejne akcesoria. Mogą to być zarówno profesjonalne sprzęty do przechowywania lodów (idealne na lato), jak i podgrzewacze do czekolady czy urządzenia do przyrządzania gofrów, czy naleśników. Zanim jednak przejdziesz do kolejnych inwestycji, zbuduj sobie markę na lokalnym rynku – rozszerzanie oferty powinno iść w parze z rosnącym zainteresowaniem lokalem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.